Chorwacja w pigułce

-  Pršut - rodzaj suszonej szynki wieprzowej. Jest ona przez stosunkowo długi okres czasu poddana procesowi wędzenia zimnym powietrzem. Niestety szczegółowy przepis pozostaje tajemnicą Chorwatów. Smakołyk ten jest dosyć drogi.

 

 

- Paski sir - owczy ser wyrabiany wyłącznie na wyspie Pag.

 

 

Blitva to chorwacki krewniak buraka liściastegoRóżni się od niej przede wszystkim bardziej mięsistym liściem.

 

 

-  Langusta - skorupiak morski z rodziny langustowatych.  Nazywana czerwoną langustą lublangustą europejską.

 

 

- Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. 

 

 

- Rakija napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców.

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl